VII. REAKCJA OCTU NA SKORUPĘ WAPIENNĄ I MLEKO
Treść
Uczniowie wykonali również proste doświadczenia przy użyciu przedmiotów znajdujących się w domu, podczas których obserwowali:
ROZPUSZCZANIE SKORUPKI WAPIENNEJ ZA POMOCĄ OCTU
Gdy włożyliśmy jajko do octu, na powierzchni pojawiły się drobne bąbelki, z czasem pojawiło się ich coraz więcej. Jest to reakcja chemiczna, która zachodzi pomiędzy kwasem octowym, a zawartością skorupki jajka składającej się z węglanu wapnia. Pomiędzy węglanem wapnia a kwasem octowym zaszła reakcja, w wyniku której wapno zostało wypłukane ze skorupki. Po paru dniach mieliśmy elastyczne jajko, które nie straciło żadnych właściwości odżywczych.
REAKCJĘ MLEKA Z KWASEM OCTOWYM
Najpierw mleko zrobiło się gęste i ścięło się. Na dnie naczynia powstały serowate grudki.
Nastąpiło ścięcie białka w mleku (kazeiny) pod wpływem kwasu octowego. Jest to reakcja chemiczna, ponieważ powstała nowa substancja o odmiennych właściwościach.