Zajęcia z chemii - "Młodzi odkrywcy – chemicznie zakręceni"
Treść
Informacje ogólne
Cele, charakter zajęć
XII. ALE PLAMA!!!
Podczas tych eksperymentów badaliśmy, jak działają środki powierzchniowo czynne.
XI. TEA CO2 LOURS
Naturalne barwniki zwane antocjanami występują u niektórych roślin ...
X. WYKRYWANIE ETANOLU, OTRZYMYWANIE MYDŁA I ESTRÓW
Podczas zajęć uczniowie otrzymali mydło sodowe i ester ...
IX. T2S TROPEM TWORZYW SZTUCZNY
Na zajęciach badaliśmy czy tworzywa sztuczne mają gęstość mniejszą czy większą od wody ...
VII. WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Na szalkach Petriego umieściliśmy niewielką ilość różnych produktów spożywczych, a następnie potraktowaliśmy je niewielką ilością jodyny (1-2 krople).
VI. NaCl - NA WESOŁO
Chemia lubi zabawę w chowanego pod wodą, każda taka zabawa powiązana jest z solą.
V. GRADIENTY KWASOWO-ZASADOWE
Uczniowie badali gradient kwasowo-zasadowy...
IV. BARWNIKI WYSTĘPUJĄCE W OWOCACH I WARZYWACH
Podczas zajęć uczniowie badali jakie barwniki występują w owocach i warzywach, poznali właściwości beta-karotenu w marchewce oraz betaliny w korzeniu buraka.
III. NA TROPIE SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH
Na kółku chemicznym w kwietniu Młodzi odkrywcy zajmowali się zagadnieniami: Na tropie substancji odżywczych i dodatków do żywności
II. NATURALNE WSKAŹNIKI, NATURALNE BARWNIKI, CZEGO SIĘ BOI MLEKO, STRUKTURY PRZESTRZENNE CZĄSTECZEK
W miesiącu marcu młodzież zajmowała się takimi zagadnieniami jak: Czego boi się mleko?
I. PH I CHARAKTER CHEMICZNY WODNYCH ROZTWORÓW
Uczniowie oznaczali pH i charakter chemiczny wodnych roztworów.