Przejdź do treści
Slider2
1
3
5
Przejdź do stopki

III. NA TROPIE SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH

Treść

Na kółku chemicznym w kwietniu Młodzi odkrywcy zajmowali się zagadnieniami:

  • Jak otrzymać barwne oraz o konkretnych kształtach kryształki soli
  • Na tropie substancji odżywczych i dodatków do żywności
  • Tajemnicze oznaczenia „E”
  • Ocena składników coli
  • Święto czekolady- produkcja, pochodzenie, rodzaje czekolad
  • Wykrywanie katalazy w warzywach i owocach oraz badanie wpływu temperatury na aktywność katalazy
  • Otrzymanie tlenu i tlenku węgla (IV) oraz porównanie ich właściwości
  • Jak działa gaśnica pianowa
  • Reakcje egzo- i endoenergetyczne -> węże faraona

1. Analiza etykiet spożywczych

2. Hodowla barwnych kryształków soli 

3. Ocena zawartości kakao i cukru w czekoladzie

4. Otrzymywanie tlenku węgla IV

5. Otrzymywanie tlenu

6. Produkcja tlenu

7. Węże faraona

8. Właściwości tlen i tlenku węgla IV

9. Wykrywanie katalazy 

75654