III. NA TROPIE SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH
Treść
Na kółku chemicznym w kwietniu Młodzi odkrywcy zajmowali się zagadnieniami:
- Jak otrzymać barwne oraz o konkretnych kształtach kryształki soli
- Na tropie substancji odżywczych i dodatków do żywności
- Tajemnicze oznaczenia „E”
- Ocena składników coli
- Święto czekolady- produkcja, pochodzenie, rodzaje czekolad
- Wykrywanie katalazy w warzywach i owocach oraz badanie wpływu temperatury na aktywność katalazy
- Otrzymanie tlenu i tlenku węgla (IV) oraz porównanie ich właściwości
- Jak działa gaśnica pianowa
- Reakcje egzo- i endoenergetyczne -> węże faraona
1. Analiza etykiet spożywczych
2. Hodowla barwnych kryształków soli
3. Ocena zawartości kakao i cukru w czekoladzie
4. Otrzymywanie tlenku węgla IV
5. Otrzymywanie tlenu
6. Produkcja tlenu
7. Węże faraona
8. Właściwości tlen i tlenku węgla IV
9. Wykrywanie katalazy