Przejdź do treści
Slider2
1
3
5
Przejdź do stopki

IV. BARWNIKI WYSTĘPUJĄCE W OWOCACH I WARZYWACH

Treść

Podczas zajęć uczniowie badali jakie barwniki występują w owocach i warzywach, poznali właściwości beta-karotenu w marchewce oraz betaliny w korzeniu buraka. Dowiedzieli się, że przeciwutleniacze to substancje, które chronią komórki w naszym organizmie przed uszkodzeniami. Na kolejnych zajęciach analizowali skład stopów metali, badali właściwości fizyczne poszczególnych metali. Poznali co to jest stop z pamięcią kształtu. Oglądali film skąd się bierze stal oraz jak wyglądałby świat bez metali. Kolejnym zagadnieniem poruszonym na kółku był wpływ tlenku siarki IV na rośliny, jak powstają kwaśne deszcze i czy przyczyniają się one do korozji metali i ich stopów.

1. Wpływ tlenku siarki IV na rośliny

  

2. Nie wszystko złoto, co się świeci

3. Barwienie oleju - właściwości karotenoidów

 

75788