Przejdź do treści
Slider2
1
3
5
Przejdź do stopki

X. NATURALNIE CZY SYNTETYCZNIE? DODATKI DO ŻYWNOŚCI

Treść

Od niepamiętnych czasów stosowano substancje dodatkowe dla podniesienia smakowitości i atrakcyjności artykułów żywnościowych, zwiększenia ich trwałości oraz ułatwienia procesów przetwarzania. Uczniowie sprawdzili na etykietach produktów spożywczych czy występują tam dodatki do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tych szkodliwych i zakazanych.

Dyskutowaliśmy na temat produktów light. Czy są to żywieniowe pułapki, czy zdrowe odżywianie?

Wykonaliśmy również doświadczenia z coca – colą. Nie od dziś wiadomo, że coca-cola to niezbyt zdrowy napój. Postanowiliśmy to sprawdzić.

 

Doświadczenie 1

Do doświadczenia użyliśmy zardzewiałe gwoździe, które umieściliśmy w szklance z coca-colą. Wynik doświadczenia był następujący: Częściowa eliminacja rdzy. Pomimo, że cola ma kolor zbliżony do rdzy, w miejscu, w którym leżał gwóźdź widać wyraźnie ciemniejszą „smugę” – rozpuszczoną rdzę.

   

Doświadczenie 2

Zanurzyliśmy jajo kurze na tydzień w coli.  Posłużyliśmy się kurzym jajkiem, ponieważ

95 % skorupki stanowią związki nieorganiczne (mineralne), głównie węglanu wapnia.

Wyniki doświadczenia:

Po tygodniu widoczne zmiany w wyglądzie i właściwościach skorupki wapiennej. Skorupka zmieniła barwę na ciemnobrunatną (taki sam kolor jak cola - prawdopodobnie za sprawą karmelu), straciła twardość - była miękka oraz popękała wylewając swoją zawartość.

 

Wniosek z doświadczenia: 

ROZTWORY O KWAŚNYM ODCZYNIE pH WYPŁUKUJĄ ZWIĄZKI MINERALNE, PRZEZ CO SKORUPKA WAPIENNA STRACIŁA SWOJE WŁAŚCIWOŚCI.

Coca-cola   jest napojem smacznym i chętnie kupowanym, lecz nie do końca zdrowym.

75788