X. NATURALNIE CZY SYNTETYCZNIE? DODATKI DO ŻYWNOŚCI
Treść
Od niepamiętnych czasów stosowano substancje dodatkowe dla podniesienia smakowitości i atrakcyjności artykułów żywnościowych, zwiększenia ich trwałości oraz ułatwienia procesów przetwarzania. Uczniowie sprawdzili na etykietach produktów spożywczych czy występują tam dodatki do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tych szkodliwych i zakazanych.
Dyskutowaliśmy na temat produktów light. Czy są to żywieniowe pułapki, czy zdrowe odżywianie?
Wykonaliśmy również doświadczenia z coca – colą. Nie od dziś wiadomo, że coca-cola to niezbyt zdrowy napój. Postanowiliśmy to sprawdzić.
Doświadczenie 1
Do doświadczenia użyliśmy zardzewiałe gwoździe, które umieściliśmy w szklance z coca-colą. Wynik doświadczenia był następujący: Częściowa eliminacja rdzy. Pomimo, że cola ma kolor zbliżony do rdzy, w miejscu, w którym leżał gwóźdź widać wyraźnie ciemniejszą „smugę” – rozpuszczoną rdzę.
Doświadczenie 2
Zanurzyliśmy jajo kurze na tydzień w coli. Posłużyliśmy się kurzym jajkiem, ponieważ
95 % skorupki stanowią związki nieorganiczne (mineralne), głównie węglanu wapnia.
Wyniki doświadczenia:
Po tygodniu widoczne zmiany w wyglądzie i właściwościach skorupki wapiennej. Skorupka zmieniła barwę na ciemnobrunatną (taki sam kolor jak cola - prawdopodobnie za sprawą karmelu), straciła twardość - była miękka oraz popękała wylewając swoją zawartość.
Wniosek z doświadczenia:
ROZTWORY O KWAŚNYM ODCZYNIE pH WYPŁUKUJĄ ZWIĄZKI MINERALNE, PRZEZ CO SKORUPKA WAPIENNA STRACIŁA SWOJE WŁAŚCIWOŚCI.
Coca-cola jest napojem smacznym i chętnie kupowanym, lecz nie do końca zdrowym.