Przejdź do treści
Slider2
1
3
5
Przejdź do stopki

XII. IZOLACJA DNA Z KOMÓREK OWOCU KIWI

Treść

Na zajęciach kółka uczniowie wykorzystali prostą metodę do wyizolowania DNA z komórek owocu kiwi. DNA, czyli kwas deoksyrybonuleinowy, jest nośnikiem informacji genetycznej wszystkich żywych organizmów. Przeprowadzili doświadczenie w trzech procesach.  W pierwszej części sporządzili mieszaninę soli, wody i mydła i rozdrobnionych kawałków kiwi. DNA jest ukryte we wnętrzu komórki. Dlatego w tym etapie doświadczenia rozbijane były błony komórkowe, otoczki jąder komórkowych, a także błony organelli znajdujących się wewnątrz komórki. Kolejnym krokiem było umieszczenie mieszaniny w gorącej wodzie. Ten etap nazywa się inkubacją. W końcowym etapie doświadczenia nastąpiło wytrącenie DNA z roztworu przesączonego przez filtr do kawy przy pomocy zimnego etanolu. Końcowym produktem eksperymentu były cienkie, galaretowate nitki widoczne gołym okiem. Uczniowie sporządzili preparat biologiczny i obserwowali go przy użyciu mikroskopu cyfrowego.

75654